Een Gevoelige Snaar

Op zaterdag 2 februari 2019 was het dan eindelijk zover: het benefietconcert getiteld ‘Een Gevoelige Snaar’ in Het Concertgebouw in Amsterdam

Vanuit een eindeloze passie voor muziek en een leven vol hoogte- en dieptepunten ontstond de 1e Symfonie van Dilovardus. Aan de hand van dit zelf geproduceerde muziekstuk vertelt Dilovardus zijn persoonlijke verhaal. Het grootst opgezette benefietconcert gold, na jarenlange voorbereiding als wereldpremière.

Als initiatief van Stichting Raak Een Snaar is de volledige opbrengst van het benefietconcert ten goede gekomen aan het behalen van onze doelstellingen.

Onder leiding van Jan Smeets

Het concert werd gespeeld onder het baton van dirigent Joost Smeets, 1e prijswinnaar van het Corduba Conducting Competition 2013, chef-dirigent en artistiek leider van Kamerfilharmonie der Aa Groningen. In zijn relatief korte carrière dirigeerde Joost al met vele grote gerenommeerde orkesten zoals o.a het Noord Nederlands Orkest, het Württembergische Philharmonie (Duitsland) en het St. Petersburg Staat Symfonie Orkest (Rusland).

Joost Smeets liet zich tijdens de voorbereiding en uitvoering kennen als een zeer kundig, begeesterd en nauwkeurig dirigent. Hij weet exact wat hij van de muziek en van het orkest wilde en zorgde ervoor dat hij het kreeg ook. Hij hield hierbij niet stug vast aan de bestaande noten, maar zorgde hier en daar voor een eigen, persoonlijke invulling.

Gespeeld door L'Orchestra Particolare

L’ Orchestra Particolare bestaat uit muzikanten van de bovenste plank. Ze hebben allen een klassieke opleiding gevolgd en daarna brede ervaring opgedaan in de symfonische muziek, de opera, de musical, de operette, maar ook in de lichte muziek. L’ Orchestra Particolare is daardoor zeer breed inzetbaar.

Tijdens hun looptijd hebben zij vele bekende artiesten en koren begeleidt en aan gerenommeerde projecten meegewerkt zoals o.a Puccini’s opera ‘Turandot’, Offenbachs ‘La Vie Parisienne’ en Bob Zimmermans’ musical ‘Kromme jongens’.

Hoewel het een flinke uitdaging was om een passend orkest te vinden, was er met L’ Orchestra Particolare vrijwel direct een bepaalde klik. Na vele voorbereidingen en repetities werden wij meer en meer overtuigd van hun uitzonderlijke klasse. In Het Concertgebouw, onder het baton van Joost Smeets blonk deze kwaliteit in zo’n beetje elke maat door.

Woorden schieten tekort

Nadat de allerlaatste noten van de Symfonie klinken vult de zaal zich met een daverend applaus. Dilovardus, Joost Smeets en L’Orchestra Particolare worden overladen met een staande ovatie van buitengewone proporties. Overduidelijk is dat de muziek zeker een bepaalde indruk heeft achtergelaten bij alle aanwezigen.

In het bijzonder willen wij graag prof. dr. Hans Jeekel en prof. dr. Jaap Bonjer bedanken voor het verzorgen van het intrigerende openingswoord voorafgaand aan deze bijzondere avond.